Recept na úžasný Germknödel

Jako další recept jsme si pro vás připravili pravý rakouský Germknödel. Jedná se velký kynutý knedlík, který je plněný povidly a je bohatě zalitý vanilkovou omáčkou a zasypaný mákem. Recept pro opravdové milovníky sladkého.

V Rakousku se s tímto výborným pokrmem setkáte hlavně na sjezdovkách, kde si ho po náročném dni na lyžích určitě zasloužíte.

Suroviny

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 100 ml vlažného mléka
  • 30 g cukru krupice
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 4 – 8 lžiček švestkových povidel
  • 3 lžíce mletého máku na posypání

Omáčka

  • 1 – 2 kusy vanilkového lusku
  • 500 ml šlehačky
  • 60 g cukru krupice
  • 4 žloutky

Postup

V malé misce si rozmícháme ve vlažném mléce droždí společně s cukrem krupicí a chvíli necháme odstát. Jakmile se na směsi začne tvořit pěna přimícháme vychladlé rozpuštěné máslo a promícháme.

Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vejce a tekutou směs s droždím. Vypracujeme hladké těsto (musí se při hnětení odlepovat od stěny). Misku zakryjeme a těsto necháme při pokojové teplotě 60-90 minut kynout.

Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejné části. Vytvarujeme z těsta placičky a doprostřed nandáme 1-2 lžíce povidel. Vytvarujeme knedlíky, které důkladně uzavřeme, aby nám povidla nevytekla.

Recept na úžasný Germknödel

Knedlíky necháme ještě 10 minut dokynout. Poté je vaříme 18 minut v páře. Na pařák je umístěte dostatečně od sebe – při vaření zvětší svůj objem.

Mezitím co se knedlíky vaří, připravíme si vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme z něj semínka, která dáme společně se šlehačkou do středně velkého hrnce. Přidáme cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohříváme. Jakmile začne šlehačka vřít, stáhneme z ohně a necháme ve směsi 5 minut vylouhovat vanilkový lusk.

Ve větší misce vidličkou prošleháme žloutky, které za stálého míchání přilijeme do směsi se šlehačkou. Směs šlehačky a žloutků přecedíme přes cedník a vrátíme zpět do hrnce na oheň. Za stálého míchání pak zahříváme až do zhoustnutí (směs nesmí vřít).

Knedlík nandáme do hlubšího talíře, bohatě zalijeme vanilkovou omáčkou, zasypeme mákem a podáváme.

Recept na úžasný Germknödel

Další rakouské recepty

Pinzgauer Kasnocken - sýrové halušky z Pinzgau Recepty

Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau

Pinzgauer Kasnocken – sýrové halušky z Pinzgau Pro milovníky halušek tu máme rakouskou verzi se sýrem z Pinzgau. Suroviny 400 g polohrubé mouky 1 lžička ...
Přečíst
Tyrolský Gröstl Recepty

Tyrolský Gröstl

Tyrolský Gröstl Tyrolský Gröstl je tradiční rakouské jídlo na pánvi, které je obvykle vyrobené z vařených brambor a nakrájených kousků hovězího nebo vepřového masa. Suroviny ...
Přečíst
Císařský trhanec Recepty

Kaiserschmarren – Císařský trhanec

Kaiserschmarren – Císařský trhanec Zkuste si udělat oblíbené jídlo mocnáře Františka Josefa I. Traduje se, že jídlo vzniklo jako nepovedený pokus císařovny Sissi připravit svému ...
Přečíst
Přejít nahoru